Wednesday, May 11, 2011

Beautiful broad beans / Bonitas habas

We are on broad bean season! Broad beans are one of the reasons why it feels good to be back in Spain. Actually what makes me happy is eating them fresh! Is not often any longer that you see this type of vegetable in the street’s markets. You’ll rarely see them in supermarkets, and if you do, they are normally frozen or in conserve. You should easily find broad beans in Spain, Portugal, Greece, Italy and the Middle East countries as it is an ingredient in the traditional cuisine. Not sure if Anglo-Saxons use them as well. Indeed I never saw them fresh in Northern Europe or Australia, and cannot remember seeing them in conserve or frozen either. In Germany you could get fresh green peas! The conditions to grow broad beans and green peas are the same, so probably they do exist up north. Does anyone know of a traditional Anglo-Saxon dish with broad beans? This would be interesting to know; and if broad beans were used in the past, why you don’t find them any longer? I hope broad beans, or green peas, don’t become this yucky vegetable coming from frozen bags. People won’t know any longer they actually come out from the pods of some plants with beautiful flowers, and won’t be able to recognise them fresh anymore. So let’s start a fresh broad bean or green pea revolution!
Today I’m going to give you a broad bean recipe based on a traditional Catalan broad bean recipe. The one I use is inspired in the recipe in the novel “La solitud del manager” of Gabriel Vázquez Montalbán featuring the adventures of the inspector Carvallo. He’s a greasy fat inspector from the Barcelona underground during the 70s, and he’s a sybarite when it comes to food. In the recipe they use a type of white and black sausages you only find in Catalonia. So in my recipe I use bacon or ham, which anyone can easily get to substitute the sausages. The rancio wine is also difficult to get as it is quite local stuff, but you can easily substitute this wine with any fortified wine such as port or sherry. For people thinking that using fortified wines and anis liquor for cooking is a waste of money, buy cheap rum which will do the trick. Anyway, using the proper stuff makes a difference! But I agree that not everywhere you can get these types of wines as cheap cooking wines. The Catalan sausages could be indeed substituted by meat sausages. The frankfurt type are to be forbiden, but some German white sausages that often are served stewed could be used in combination with the bacon or the ham.


¡Es temporada de habas! Las habas son una de las razones por las cuales me gusta estar de vuelta en España. ¡Realmente lo que me gusta es comerlas frescas! Ya no es tan comun encontrar este tipo de verdura en los mercados. Raramente se ven en los supermeracados, y si se encuentran es porque están congeladas o en conserva. En paises como España, Portugal, Grecia, Italia y en Oriente Medio sí se encuentran habas con relativa facilidad ya que son un ingrediente de la cocina tradicional. No estoy segura de si los anglosajones también las usan. De hecho, nunca ví habas fresca en el norte de Europa o en Australia, y tampoco recuerdo haberlas visto en conserva o congeladas. ¡En Alemania se encontraban guisantes frescos! Las condiciones de cultivo de los guisantes y las habas son prácticamente iguales, así que probablemente las habas también existan en el norte. ¿Alguien conoce una receta de cocina tradicional anglosajona a base de habas? Sería interesante saberlo, y si de verdad las habas se utilizaron en el pasado, porqué ya no se encuentran. Espero de veras que las habas y los guisantes no se conviertan en esa asquerosa verdura que sale de bolsas de congelado. La gente nunca más sabría que realmente provienen de las vainas de unas plantas que hacen bonitas flores, y no sabrían reconocerlas frescas nunca más. ¡Así que empecemos una revolución de las habas y los guisantes!
Hoy os voy a dar una receta de habas basada en una receta tradicional catalana. Está inspirada en la receta que aparece en la novela “La solitud del manager” de Gabriel Vázquez Montalbán, que explica las aventuras del inspector Carvallo. Carvallo es un inspector gordinflón y seboso de la Barcelona barriobajera de los años 70, y resulta ser un sibarita culinario. En la receta se utiliza dos tipos de salchichas, blancas y negras, típicas de Cataluña, y que sólo se encuentran en dicha región. Así que en mi receta uso bacon o jamón como sustitutos, por encontrase facilmente en cualquier lado. El vino rancio es también bastante regional, pero cualquier vino oloroso como el porto o el jerez resultará. Para las personas que piensan que utilizar este tipo de vinos o anís en la cocina es un despilfarro, se puede sustituir por ron barato que le dará un toque al plato. ¡De todas formas cuando se usa un buen vino y anís se nota la diferencia! Pero concuerdo en que no en todas partes se encuentran estos vinos en la variante barata para cocinar. Las salchichas catalanas se podrían sustituir por salchichas de carne. Se prohibe el uso del frankfurt, pero algunos tipos de salchicha blanca alemana que se sirven en sopa podrían servir en combinación con el bacon o el jamón
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BASIC INGREDIENTS /
INGREDIENTES BÁSICOS

1kg broad beans /
1kg habas
300g diced bacon or ham /
300g bacon troceado a dados
1 big copped onion /
1 cebolla picada
2 garlic cloves / 2 dientes de ajo
2 ripe tomatoes (medium size) /
2 tomates maduros medianos
1 bouquet with few mint, rosemary and bay leaves, and a bit of a cinnamon stick /
1 atado con hojas de menta, romero, laurel y un trocito de palo de canela
½ cup of rancio wine /
½ copa de vino rancio
½ cup anis liquor /
½ copa de anis
Olive oil /
Aceite de oliva
Pepper / Pimienta
Salt / Sal
Sugar / Azúcar

1) Peal the broad beans and keep the seeds
2) Fry the bacon in a bit of olive oil until golden and remove from the pan keeping it aside
3) Add the chopped onion, the garlic and the herbs bouquet to the olive oil left after removing the bacon.
4) Fry until the onion turns a bit golden, and take care the garlic does not burn.
5) Add the tomatoes chopped, and let them fry a bit while mixing often with a wooden spoon.
6) Add the broad beans, mix a bit, put the lid on the cooking pan, and let it stew for a short while
7) Stir in the fried bacon, the wine and anis liquor.
8) Season with salt, pepper and a teaspoon of sugar.
9) Put the lid on the pan and let it stew at low fire until the broad beans become tender

1) Pelar las habas
2) Freir el bacon hasta que quede doradito y apartar de la cazuela
3) Añadir al aceite de freir el bacon la cebolla picada, los ajos y el atillo de hierbas
4) Freir hasta que la cebolla se dore, cuidando de que el ajo no se nos queme
5) Añadir los tomates troceados y freir un poco mezclando bien con una cuchara de palo
6) Añadir las habas, mezclar un poco, tapar la cacerola y dejar que se rehogue
7) Añadir el bacon frito, el vino rancio y el anis
8) Salpimentar y añadir una cucharadita de azúcar
9) Tapar la cacerola y dejar cocinando a fuego lento hasta que las habas estén tiernas


Voilà!

2 comments:

  1. ¿Ésta no la receta de tu madre?

    I like the birds...

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    1. Si, mi madre las hace parecidas, pero porque tiene un libro de cocina que recopila las recetas que salen en las novelas del inspector Carvallo de Gabriel Vázquez Montalban.

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